[ Generalna ] 01 Decembar, 2014 09:56
[ Generalna ] 20 Novembar, 2014 09:53

                                         

 http://youtu.be/gAw60ZlOigM

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:53
Omladina Sns Vlasotince
[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:19

Premijer je rekao da će sve kuće stradalima u majskim poplavama biti gotove do 20. decembra.

 

"Sve kuće, koje se grade, biće gotove do 20. decembra, uzmimo i da bude kašnjenja, maksimalno do 27. decembra će sve biti gotove", rekao je Vučić.

 

Kako kaže, rezultati obnove zemlje posle poplava su impresivni, bez ijedne afere i mrlje.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:18

Vučić je izjavio sinoć da otvaranje pregovaračkih poglavlja očekuje u decembru, ali da ne propituje svoje inostrane sagovornike i partnere o tome kada će se to dogoditi.


"To ne pitam. Zato što imam drugačiji pristup i drugačije se ponašam u odnosu na njihova očekivanja. Kao što i ne dam da neko drugi vodi politiku Srbije. I niko (drugi) ne može da vodi politiku Srbije", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje RTS da li mu je nemački vicekancelar rekao zašto Nemačka jedina ne daje zeleno svetlo za otvaranje pregovora.


"Ja ocekujem u decembru, ali ne 'crtam' nikome ništa, jer mislim da svako zna šta je i koliko je Srbija uradila. Da li će nam dati u decembru, februaru, ili martu, ja neću da ih molim ni za šta", objasnio je svoju poziiju.


On je rekao da Srbija neće nikoga da moli ni za šta, jer je na Srbiji da radi svoj posao, da sprovodi teške reforme.


"Drago mi je da je ekonomske reforme onako jasno i nedvosmisleno podržao Zigmar Gabrijel, da ih je jasno i nedvosmisleno podržao Manuel Vals, premijer Francuske, da ih je jasno i nedvosmisleno podržao Putin, koji mi je lično čestitao na hrabrosti za sprovođenje mera fiskalne konsolidacije. Šta posle toga još je potrebno da čujemo od svih njih?", zapitao je premijer.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:17

Premijer je ponovio da je Evopska unija strateški cilj Srbije, ali da država neće uvoditi sankcije Rusiji i naglasio da spoljnu politiku zemlje vodi njegova vlada samostalno, a ne neko sa strane.

 

"Mi vodimo odlučnu politiku koja je u interesu građana i države. Ovu politiku ne vodi niko drugi i neće je voditi niko sa strane", rekao je Vučić.

 

On je rekao da je strateški cilj Srbije put u EU i da to nije krio ni od ruskog predsednika Vladimira Putina, ali i istakao da očekuje poštovanje EU za teške reforme koje Srbija sprovodi i za korektan stav po pitanju ukrajinske krize.

"Nismo u situaciji da uvodimo sankcije Rusiji i ne mislim da bi to bilo dobro za Srbiju", rekao je Vučić i upitao ko bi nadoknadio veliki novac koji bi Srbija izgubila kad bi uvela sankcije Rusiji.

 

Upitan o čemu je razgovarao u četiri oka sa albanskim premijerom Edijem Ramom tokom njegove posete Srbiji, Vučić je rekao da je taj razgovor bio veoma težak, ali nije iznosio detalje jer, kako je naveo "časni ljudi ne govore o razgovorima u četiri oka".

 

Vučić je, međutim, istakao da Srbija želi stabilnost i mir u regionu, jer bi bilo kakva destabilizacija pravila problem zemlji.

 

Navodeći da postajemo važna zemlja i da to koristimo za jačanje svoje ekonomije, Vučić je podsetio da će Srbija u decembru biti domaćin samita na kojem će učestvovati i kineski premijer - najvećeg skupa stranih državnika, većeg nego, kako je naveo, "u vreme Brozove sahrane".

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:16

On je rekao da vlada nije razmišljala o bilo kakvom povećanju poreza.


"Hrvatska ima 27 odsto PDV, Mađarska 25 odsto, nema 20 odsto što je inače najniža granica u regionu. Ne mislimo to da povećavamo. Ne mislimo da povećavamo ništa po tom pitanju. Ovo su već donete mere. Mislimo da stvorimo što je mogući bolji poslovni ambijent", istakao je.


"Cela naša spoljna politika zasniva se na tome kako da privučemo investicije i kako da poboljšamo ekonomiju Srbije", precizirao je premijer i podsetio da su u Srbiji bili nemački investitori, najmoćnijih nemačkih 40 kompanija, pre toga najmoćnijih francuskih 25 kompanija.


"Svi su za Srbiju zainteresovani", rekao je i naveo da svima njima Srbija može da ponudi političku i ekonomsku stabilnost, sa jasnim programom, koji podržava i MMF, te tržište od jedne milijarde ljudi, jer mi smo jedini koji imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Turskom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom...


"Ono što smeta još i što je veliki naš problem to je Zakon o planiranju i izgradnji", primetio je Vučić i dodao da je dobro što donosimo Zakon o zašiti uzbunjivača, jer je borba protiv korupcije veoma važna, a bitno je, istakao je, i da se reši pitanje katastra.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:15

Vučić je rekao da najveći problem imamo sa zapošljavanjem mladih ljudi, između 21. i 35 godina i da su ovo mere kojima ćemo u budućnosti stvorimo uslove u kojima će oni moći da rade.


"Kada trajektorija javnog duga počne da se spušta sa 76 odsto, kada fiskalni deficit pomerimo ispod pet odsto, kada ostvarimo rast od dva odsto na godišnjem nivou - ova zemlja će biti spasena", rekao je i dodao da će tada biti "tehničko pitanje" ko će da vlada.


"Kada sam prihvatio da budem predsednik vlade razmišljao sam da li ću nastaviti da se bavim trik politikom ili ću da sprovedem strukturne reforme koje će promeniti zemlju.


Uspele ili neuspele, a siguran sam da će uspeti, najveću cenu platiću ja i moja stranka, ali će se u istoriji pamtiti da je neko uradio nešto za ovu zemlju i svi znaju da je to jedino moguće", rekao je Vučić.


Predsednik vlade je primetio da je uspeh moguć, ali ukoliko ujedinimo sve snage, a ne kao podeljeno društvo.

 

Premijer je istakao da je u poslednjih osam meseci, svakog meseca imamo smanjenje broja nezaposlenih i dodao da je i ovog meseca broj nezaposlenih smanjen za 8.400. ljudi.

 

Naveo je i da je od maja do oktobra zaposleno 13.0228 osoba, a da je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost pala na 17, 2 odsto.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:13

 
 Na opaske da je možda moglo da se štedi i drugačije, a ne smanjenjem plata i penzija, Vučić je primetio:

"Političkim partijama smo oduzeli 35 odsto iz budžeta, za šta su svi ćutali kada su političke partije dobijale. Akcize smo naplatili bolje i više nego ikada, tu je zatim borba protiv šverca cigaretama i duvanom, PDV je uvećan, akciza na naftu je takođe uvećena..."


On je rekao da je svima jasno da drugog načina nema, a da su mnogi spremni da podrž
že reforme, ali, misle, ne preko njihovih leđa.


Kad budemo radili vi
šše i pošštovali pravila, a ne kukali nad svojom sudbinom, moći ćemo da postignemo cilj, rekao je premijer.


A šta su to teške mere o kojima govorimo, zapitao je Vučić i nastavio: "uvođenje reda u javna preduzeća, poboljšanje rada javnog sektora, ozbiljniji odnos prema građanima i jačanje privrede" i dodao da je sve to trebalo uraditi mnogo ranije.

 

On je rekao da razume prosvetne radnike i najveći deo zdravstvenih radnika, ali da neće biti popuštanja i izuzimanja bilo koga od primene mera.


"Neće biti popuštanja. Tu se postavlja jedno prosto pitanje želimo li mi da uspemo ili ne. Ja razumem te ljude ali mi nismo zaradili toliko a trošimo mnogo više. Država nije ćup iz kog možete samo da vadite novac", rekao je Vučić.


"Moja plata nije mnogo veća od vaše (voditeljkine), a manja je od vašeg generalnog direktora i mislim da nije fer da se o tome svaki put govori", rekao je Vučić.

 

On je zahvalio nekim opozicionim partijama koje smatraju da nema drugog puta do predložženih mera i reformi, kao što, uveren je, i sindikati znaju da je to jedini izlaz za zemlju.


"Lideri sindikata odlično znaju sve brojeve i znaju da ovo mora da se uradi. Svi to znaju, ali je lakše ići linijom manjeg otpora i reći da reforme ne moraju da idu preko mojih leđa", rekao je Vučić.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:11

 
 
 Vučić je, gostujući na RTS-u, podsetio da se 1. decembra završava javni poziv za Železaru Smederevo, da će do 5. decembra biti raspisan tender, a 5. januara i završena cela procedura.


Govoreći o kompanijama koje su potencijalni kupci Železare Vučić je, ne precizirajući o kome govori, rekao da je "jasno ko će se javiti na tender".


"Mislim da su oni veoma dobri ponuđaći, iako ćemo mi izdvojiti svoj novac kako bismo pomogli očuvanje 5.000 radih mesta da bi bilo još više zaposlenih, da bismo podigni prozivodnju sa 380.000 tona čelika godišnje na 2,2 miliona tona", rekao je Vučić.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:09

"O Vojislavu Šešelju ne želim da govorim bilo šta loše, jer time bih o sebi loše  govorio", izjavio je sinoć premijer i ponovio da Šešelju želi dobro zdravlje.

Potrebno je stvari premestiti u budućnost, a ne baviti se prošlošću i to je sve što želim o tome da kažem, naglasio je Vučić.

"Ja mu iskreno želim dobro zdravlje, bez zadnjih primisli, što bi rekao naš narod. On zna da ja tako i mislim", rekao je Vučić za RTS i naglasio da bi želeo da Šešelj nije bolestan.

Vučić je, komentarišući izjavu ministra Aleksandra Vulina da su SAD pustile Šešelja iz Haškog tribunala i da bi zato trebalo promeniti spoljnu politiku zemlje, istakao da se to neće dogoditi.
"Ako odluka bude na meni i većina tu odluku prihvati, nećemo menjati svoju spoljnu politiku, ona se ne menja u skladu sa dnevnim prilikama", rekao je Vučić.
On je rekao da je sreo ministra Vulina posle te izjave, da ga veoma po
šštuje, te da mu je Vulin rekao da će pokrenuti na vladi pitanje preispitivanja aktuelne spoljne politike.
[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 16:04

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je Srbija na korak od postizanja trogodišnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u, rekao da će 2015. godina biti lakša od 2014. a da će biti teška zbog toga što ćemo tada morati da preduzmemo sve najteže mere kako bi se u 2016. videli prvi rezultati reformi.

 

Premijer je istakao da je Srbija na korak od postizanja trogodišnjeg aranžamana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

"Mi imamo plan, imamo program koji priznaje MMF, Svetska banka, EBRD i prema njihovim konzervativnim procenama, imaćemo rast od 1,5 do dva odsto u 2016. godini", rekao je premijer i dodao da je njegova procena da će to biti i više, jer međunarodna institucija u svojim procenama nije uzela u obzir rešavanje problema Železare u Smesderevu, Azotare, FAPa, Beograda na vodi...

 

"Moja je procena da će rast ići više od toga, jer oni nisu uračunali 'Železnicu', FAP, topionicu u Boru", kaže premijer. 


Premijer je rekao da je država posle samo šest meseci uspela da napravi dugoročan plan za budućnost, za promenu života u zemlji, jer je "red da zasadimo drvo u čijoj senci nećemo da ležimo mi, nego naša deca". 

[ Generalna ] 19 Novembar, 2014 14:16
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.